O tym, że jestem na diecie pisałam już nie raz. O tym, że jestem szczupła i nie muszę być na żadnej diecie - słyszałam też nie raz. A prawda jest taka, że dieta to sposób odżywiania się danej osoby, więc każdy z nas jest na jakiejś swojej diecie. Ja na diecie jestem ze względów zdrowotnych - mam insulinooporność i ednometriozę IV stopnia. To wymogło na mnie radykalną i szybką zmianę nawyków żywieniowych. Nie było czasu na zastanawianie się - stało się z dnia na dzień. W mojej diecie stosuję zdrowe zamienniki produktów mlecznych oraz zamiennik cukru. Ciekawi jakie? Zapraszam do czytania.
Dieta bez nabiału - co jeść?
Dieta bez nabiału była dla mnie trudna do wprowadzenia. Na początku była wprowadzana metodą prób i błędów oraz dzięki temu, że prowadziłam dziennik obserwacji organizmu, w którym zapisywałam to, co jem i piję oraz jak się czuję i wyglądam. To świetna metoda na znalezienie produktów, które służą oraz nie służą waszemu organizmowi. Chcecie o tym osobny post? Chętnie taki napiszę.
Moja dieta przy endometriozie
Na początku zrezygnowałam z mleka, bo powodowało ono bardzo bolesne biegunki. Na rynku jest wiele zamienników mleka:
- napój sojowy,
- napój owsiany,
- napój kokosowy itd.
Kiedyś kupowałam te sklepowe produkty, ale one mają skład... no nie do końca taki, jaki powinny mieć. Od długiego czasu (ponad pół roku na pewno) robię swoje mleko kokosowe. Jak?
Domowe mleko kokosowe - szybki przepis na mleko kokosowe
Mleko kokosowe jest proste do zrobienia. Nie robię z wiórków kokosowych, tylko z pasty kokosowej. Do blendera kielichowego wlewam letnią wodę (np. 0,5 litra) i dorzucam do tego dwie łyżki pasty kokosowe. Blenduję, próbuję. Dorzucam tyle pasty kokosowej, by mleko miało odpowiednio kokosowy smak - np. do naleśników mniej kokosowy, do ciasta bardziej. Wedle uznania.
Wegańskie jogurty, wegańska śmietana
Lidl wyszedł na przeciw klientom (choć widziałam, że Biedronka troszkę też) i są dostępne wegańskie jogurty na bazie mleczka kokosowego. W Lidlu dostępne są teraz chyba trzy rodzaje jogurtów z bardzo podobnym składem - bez dodatku cukru (ale to trzeba doczytać na każdym osobno). Różne smaki do wyboru: truskawka, brzoskwinia, jagoda, naturalny itd. Oferta jest coraz głębsza.
Dodatkowo niedawno ucieszyła mnie nowość, czyli wegańska śmietana. Konsystencja i właściwości śmietany. Smak niedokładnie taki, jaki ma śmietana, ale to też produkt na bazie mleczka kokosowego - choć nie smakuje kokosem.
Wszystko kokosowe... próbowałam też sojowych odpowiedników, ale niestety - nie smakowały mi. A nie będę się katować. Ani tofu, ani mleko sojowe (choć w Auchanie mieli dobre, waniliowe - nie wiem, jak ze składem) ani sojowe jogurty mi nie smakowały.
Wegański krem do ciasta
O jak ja się naszukałam, naszperałam by znaleźć pomysł na wegański krem do ciasta. W końcu zrobiłam z mleczka kokosowego - z dodatkiem (wtedy jeszcze) cukru (niedużej ilości). Krem wyszedł bardzo dobry :)
Myślę, że mleczko kokosowe nada się do wielu przepisów na zdrowe słodycze, a zrobiłam z nim już domową chałwę. Jeśli jesteście ciekawi pomysłów na zdrowe (bez cukrowe) słodycze - zapraszam na Instagrama (link, jak zawsze, na samym dole). Na pewno powoli będą się takowe przepisy pojawiać.
Zdrowa dieta bez nabiału - pomysły
Ogólnie mówiąc, bez nabiału da się żyć. Wiadomo - zamienniki to nie to samo, ale cieszmy się, że są. Dzięki nim mogę nadal cieszyć się naleśnikami (na mleku kokosowym lub na wodzie), pysznymi ciastami z wegańskim kremem, kakako (na mleku kokosowym), domowymi słodyczami, w których mogę użyć swoich składników (czyli piec i gotować bez nabiału), a także wieloma innymi daniami, którymi bez owych zamienników cieszyć bym się nie mogła.
Zdrowa dieta bez cukru - co jeść?
Zdrowa dieta, czyli ograniczenie cukru to chyba pierwsze, co przychodzi nam do głowy po usłyszeniu, że ktoś jest na zdrowej diecie. U mnie cukier poszedł ostatni - z dnia na dzień. Pisałam o tym tekst, jak przestać jeść słodycze - link niżej.
Że dziś o zamiennikach, to napiszę wam, że używam tylko jednego zamiennia - miodu. I to nie byle jakiego, a akacjowego, który ma najniższy indeks glikemiczny. Chcę i z niego zrezygnować, ale wszystko spokojnie. I tak używam go tylko do zwykłej herbaty - a i to nie zawsze.
Najlepszym zamiennikiem cukru (tego w słodyczach głównie) jest robienie zdrowych, domowych słodyczy samodzielnie w domu. Polecam wam tę książkę
"Słodkości w insulinooporności" | jak przestać jeść słodycze?
Choć na razie wypróbowałam tylko dwa przepisy - wiem, że ta pozycja to hit dla ludzi, którzy chcą wyeliminować cukier z diety.
Nie stosuję takich zamienników, jak stewia, ksylitol i innych, bo uważam, że rezygnując z cukru nie mogę wpędzać się w nawyk słodzenia czymś innym. Mam rację?
Polecam też:
Miód jest bardzo zdrowy, poza nim nie stosuje żadnych zamienników. Cukier trzcinowy od bardzo dawna i żadnych "wynalazków" :D Od dziecka nie cierpię mleka ani śmietany, ani nawet jogurtów naturalnych, więc się nimi nie katuję ;)
OdpowiedzUsuńMiód jest zdrowy - ale nie koniecznie dla insulinoopornych :)
UsuńDobrze, że są zamienniki.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa raczej nie używam zamienników, lecz wpis bardzo ciekawy :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Ja używam z przymusu raczej niż z samej chęci :)
Usuńoj, nie wyobrażam sobie być na takiej diecie
OdpowiedzUsuńWcale nie jest to takie trudne przy tak dobrym dostępie do różnorodnych produktów ;)
UsuńDobrze, że są produkty, którymi można zastąpić inne i masa przepisów na vege, gluten- czy diary- free wypieki, posiłki. Na pewno to jest duże ułatwienie dla osób, które nie mogą czegoś jeść. Ja ostatnio odkryłam, że można nawet jajecznicę zrobić bez jajek :)
OdpowiedzUsuńnicolestraveljournal.blogspot.com
Tak, to duże ułatwienie. Ale naprawdę wiele dań można zrobić bez pewnych składników i także są dobre ;)
UsuńCiekawy wpis, dużo jest teraz zamienników dla osób na różnych dietach:)
OdpowiedzUsuńPrawda ;)
UsuńWspółczuję ludziom ktorzy ze względu na upodobania lub problemy zdrowotne muszą tak bardzo pilnować co jedzą.
OdpowiedzUsuńMyślę, że jeśli ktoś nie je np. mięsa, ze względów poglądowych, to jest mu łatwiej, niż tak, jak mi - z przymusu :)
UsuńJak dobrze, że są zamienniki. Ja na co dzień cukier trzcinowy, choć tak na dobrą sprawę to ani kawy, ani herbaty nie słodzimy. Tak używam miodu albo syropu klonowego :-)
OdpowiedzUsuńJa kawy nie piję wcale, ale herbaty też nauczyłam się nie słodzić ;)
UsuńDobry pomysł z tą pastą i mlekiem bo sama pasta ma dla mnie zbyt intesywny smak ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście do dań wytrawnych bo tak ze słoiczka... pycha ;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się ;D
UsuńJa w tym roku polubiłam się z mleczkiem kokosowym w daniach wytrawnych ale wiele tez nie dodaje :) A pastę to najczęściej wyjadam bez niczego... teraz u mnie jest na promocji w Lidlu po 6 żł ;)
UsuńZapraszam w mojeskromne progi ;)
W sumie to też niedobrze, żeby w kółko jeść wszystko kokosowe, bo brakuje różnorodności ;) Mi nie podeszła mąka kokosowa, gdy szukałam zamiennika zwykłej mąki ;)
OdpowiedzUsuńA jeśli ktoś pije krowie mleko, je zwykłe jogurty, sery itp. to niby ma różnorodność? :) Jem jogurty kokosowe jakieś 3 razy w tygodniu, także to nie jest tak, że jogurt kokosowy przegryzam kokosową śmietaną i zapijam kokosowym mlekiem ;)
UsuńDokładnie, sytuacja, którą opisujesz również jest niedobra :D Często nie zdajemy sobie sprawy, że jedząc na śniadanie bułkę z serem, na obiad pierogi i na kolację kanapki, tak naprawdę jemy wciąż to samo, dlatego warto urozmaicać dietę ;)
UsuńWłaśnie tak :) tak, jak mówię. U mnie te kokosowe produkty są zamiennikami, ale nie jem ich ciągle ;)
UsuńMuszę też pomyśleć o zamiennikach cukru. Najgorsze, że lubię słodycze i ciężko mi całkiem z nich zrezygnować.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że większość z nas lubi słodycze ;)
UsuńOj dieta wegańska to ciężki kawałek chleba ;/ Ale na pewno zdrowsze jest jedzenie mniej przetworzonych produktów. Oczywiście cukier też ciężko jest wyeliminować, ale mi się jeszcze nigdy nie udało (w sumie nie próbowałem) pozbyć mięsa na dłużej. Może warto?
OdpowiedzUsuńJeżeli interesuje cię rozwój osobisty to zapraszam na mojego bloga
Jest ciężka, ale wszystko jest do wypracowania ;)
UsuńBardzo ciekawy artykuł :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWeszłam z ciekawości bo też bym musiała odstawić parę rzeczy bo mi nie służą, ale jest ciężko, tymbardziej cię podziwiam za wytrwałość :). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZamienniki w diecie są ważne, ale nie możemy podpadać w skrajności. Jestem na wegańskiej diecie od wielu lat i bardzo dobrze wiem, jak ważna dla naszego organizmu są zdrowe, naturalne zamienniki.
OdpowiedzUsuńDlatego też trzeba jeść bardzo różnorodnie ;)
UsuńPoczątki diety nigdy nie są łatwe. Wiem to, bo mój mąż aktualnie jest na diecie. Odstawienie cukru było chyba dla niego największym problem.
OdpowiedzUsuńZmiany nigdy nie są łatwe.
Usuń